Chapter Wise General Science Mcq’s with Explanation

Today’s Topic: Environmental Biology

National Park and Eco-System

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies Paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

 

Today’s Topic: Environmental Biology

National Park and Eco-System

Q1.The Siberian Crane, an endangered migratory bird is a regular visitor of which of the following National Park or Bird Sanctuaries:

a)Nawabganj Bird Sanctuaries      b) Vedanthangal Bird Sanctuaries

c)Keoladeo National Park              d) None of these.

Ans:    C

Explanation:    Keoladeo National Park, visiting migratory birds including water birds . The rare Siberian Cranes visit the place in winter season. Keoladeo national park in Bharatpur, Rajasthan is a famous avifauna sanctuary that plays nest to thousands of birds especially during the winter season. It is also a declared world heritage site. The sanctuary is one of the richest birds areas in the world. It is known for nesting of its resident birds and visiting migratory birds including water birds.

Q2. In an ecotone, the species which become abundant are called:

a) Foster species              b) Endemic species                 c) Edge species                     d) a and b

Ans:     C

Explanation:    Ecotone is area between two biomass but different patches of the landscape, such as forest and grassland. The ecotone contains not only species common to the communities on both sides, it may also include a number of highly adaptable species an edge effect along the boundary line, with the area displaying a greater than usual diversity of species.

Q3. The highest per capita emitter of carbon dioxide (CO2) in the world is:

a) Qutar                        b) India                            c) China                          d) USA

Ans:    D

Explanation:    United State of America is the highest per capita emitter of CO2 in the world ranked by metric tonnes of emission from the burning of fossil fuels and cement manufacture, but not emissions from land use such as deforestation.

Q4. Aquatic plant introduced from America to check pollution turned out to be a trouble some weed in Indian water bodies. The name is of this invasive alien species is:

a) Eichhomia                                  b) Pistia                                   c) a and b                      d) none of these.

Ans:     A

Explanation:    Eichhomia Crasspes, commonly known as common water Hyacinth, is an aquatic plant native to the Amazon basin and is often considered a highly problematic invasive species outside its native region. The plant was introduced by Belgian colonists to Rwanda to beautify their haltings and then advanced by natural means to Lake Victoria where it was first sighted in 1988.

Q5.Lion-tailed Macaque is the key faunal species of which Biosphere Reserve:

a) Sundarban                      b) Nilgiri                          c) Nokrek                    d) None of these.

Ans:     B

Explanation:    ‘Lion-tailed Macaque’ is the key faunal species of Nilgiri Biosphere Reserve Park. Nilgiri Biosphere Park is in Tamil Nadu and is a famous hot spot. IT was established in 1986. Lion-tailed Macaque is an endangered species. Nilgiri Biosphere is the first Biosphere Reserve in India.

Q6. Consider the following Tigre Reserve of India:

1) Manas Tiger Reserve         –           Assam

2) Namdaffa Tiger Reserve     –           Odisa

3) Panna Tiger Reserve          –           Madhya Pradesh

4) Sariska                                –           Chattisgarh

Which of the above Tiger Reserve are correctly paired with their respective location:

a) 1 and 3                          b) 2 and 4                           c) 1,2 and 3                 d) None of these

Ans:     A

Explanation:    Manas Tiger Reserve              –           Assam

Namdaffa Tiger Reserve                                 –           Anrunachal Pradesh

Panna Tiger Reserve                                      –           Madhya Pradesh

Sariska Tiger Reserve                                    –           Rajasthan

Q7.Consider the following statements:

  1. The State of Forest Report (SFR) is brought out by Forest Research Institute. Dehradun.

2. The forest cover assessment of India is published in this annual report.

Which of the above statements is/are correct in this regard?

a) Only 2                         b) Only 1                                c) Both 1 and 2                        d) None of these.

Ans:     B

Explanation:    The State of forests Report (SFR) is brought out by the Forest Survey of India. The forest cover assessment of India is published in this biennial report.

Q8. Consider the following classification of Biodiversity:

1) Gamma diversity                 –           Overall Biodiversity

2) Alpha diversity                    –           Within Community diversity

3) Beta diversity                      –           between Community diversity

Which among the above is/are correctly paired?

a) Only 3                                   b) 1 and 3                          c) 1, 2 and 3                           d) None of these.

Ans:     C

Explanation:    Alpha diversity (within Community diversity) refers to the diverse organism sharing the same community/ habitat. Beta diversity- (between Community diversity) refers to the rate of replacement of species along a gradient of habitats or communities. Gamma diversity – (Over all ) refers to the diversity of habitats over the total landscape or geographical area.

 

Q9. Consider the following statements regarding ‘Bhitarkanika Mangroves’:

1) Bhitarkanika Mangroves is in Odisa is a famous olive-riddley turtle.

2) It has the highest density of salt-water crocodiles in the country.

3) It is a Ramsar site which is located in the deltaic region of Subarnrekha river.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                                    b) Only 2                                   c) 1 and 2                                  d) 1, 2 and 3

Ans:    C

Explanation:    It is a Ramsar site which is located in the deltaic region of Brahman and Baitrni rivers. Bhitarkanika in the highest density of salt-water crocodiles in the country.

Q10. Consider the following statements regarding Keoladeo National Park:

1) Formerly known as the Bharatpur Bird Sanctuary.

2) It is one of the Ramsar wet lands of International importance.

3) It is inscribned in the UNESCO world heritage list.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                                  b) 1 and 2                                  c) Only 3                                  d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    Keoladeo National Park in Bharatpur, Rajasthan is a famous avifauna sanctuary that plays host to thousands of birds especially during the winter season. IT is also a declared world heritage site.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>