Chapter Wise General Science Mcq’s with Explanation

Today’s Topic: Environmental BiologyNational Park and EcoSystem-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies Paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Environmental BiologyNational Park and EcoSystem-2

Q1. Consider the following flexible mechanism of Kyoto Protocol:

1. The Emission Trading Mechanism (ETM) allows parties to the Kyoto Protocol to buy ‘Kyoto Units’ from other countries to help meet their domestic emission reduction targets.

2. Through Joint Implementation (JI), countries can meet their domestic emission reduction targets by buying greenhouse gas reduction unit from non-Annex-I countries to the Kyoto Protocol.

Which of the above statements is /are correct?

a) Only1                    b) Only 2                   c) 1 and 2                   d) None of these

Ans:     A

Explanation:    Through the Joint Implementation, any Annex-I country can invest in emission reduction projects (referred to as “Joint Implementation Projects”) in any other Annex-I country as an alternative to reducing emission domestically.

Q2. All species of ‘Lemur’ are endemic to which among the following places of the world.

a) Madagascar                    b) Greenland                   c) South Africa                   d) None of these.

Ans:    A

Explanation:    Endemism is the ecological state of being unique to a defined geographic location, such as an island, nation or other defined zone or habitat type.

Q3.Which among the following is the world’s largest wetland system:

a) Pantanal – South America

b) Everglades – France

c) Camargue – Newziland

d) None of these

Ans:     A

Explanation:    Pantanal      –           South America

Everglades                           – the USA

Camargue                            –           France

The worlds largest wetland is the Pantanal, which covers 2,00,000 square kilometers (during the wet season) through Brazil, Paraguay, and Bolivia, although 80% of it is in Brazil. It is a land of loafed grasslands, savannas, and tropical forests.

Q4. Which among the following multilateral environment agreements (MEAs) is not correctly paired with the respective issue it deals with:

a) Basel Convention of 1989 – Regulation of transboundary movement, transit handling and use of living modified organisms.

b) Montreal Protocol of 1987 – Ozone Depleting Substances.

c) Bonn Convention of 1979 – The Conservation of Migratory Species.

d) None of these.

Ans:     A

Explanation:    The Basel Convention on the control of trans boundary movements of hazardous wastes and their disposal, usually known simply as the Basel Convention, is an international treaty that was designed to reduce the movements of hazardous waste between nations, and specifically to prevent the transfer of hazardous waste from developed to less developed countries.

Q5. Which of the following two criteria have to be not in order to qualify as a ‘biodiversity hotspot’ on the world hot spots map:

1. The region must contain at least 1. 5 percent or 15,000 species of vascular plants as endemic species.

2. The region has to have lost at least 5 percent or 1500 species of vascular plants as endemics and it has to have lost at least              70% of its primary vegetation.

Q6. The ‘Red Data Book’ is the document of rare and endangered species of:

1) Animals                   2) Plants                       3) Fungi                       4) Bacteria

a) Only 1                   b) 1 and 2                   c) 1,2 and 3                   d) 1,2,3 and 4

Ans:     C

Explanation:    A Red Data Book contains a list of species whose continued existence is threatened. Species are classified into different categories of perceived risk. Each Red Data Book usually deals with a specific group of animals or plants and fungi. They are now being published in many different countries and provided useful information on the threat status of the species.

Q7.Which of the following condition indicate the impact of global warming. Select the correct answer from the code given below.

1) Melting of glaciers               2) Rise in sea level                   3) Charge in weather condition

a) Only 1                   b) 1 and 2                   c) Only 3                   d) All the above

Ans:     D

Explanation:    An indicator of the impact of global warming on the melting of glaciers, rise in sea level, change in weather condition and rise in global temperature etc.

Q8. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:

List-I (Sanctuary/National Park)           List-II (Main Protected Wild Animal)

A) Kaziranga                                                 Tiger

B) Gir                                                             Elephant

C) Sundarban                                                Lion

D) Periyar                                                      Rhinoceros

Codes:

A         B          C          D

a) 1          2          3          4

b) 4          3          1          2

c) 4          3          2          1

d) 1          2          4          3

Ans:     B

Explanation:    Kaziranga                    –           Rhinoceros

Gir                                                       –           Lion

Sundarban                                          –           Tiger

Periyar                                                 –           Elephant

Q9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:

List-I                            List-II

Tiger Reserve   –           State

A) Bandipur      –       Karnataka

B) Manas          –        Assam

C) Namdapha   –         Arunachal Pradesh

D) Simliport      –          Odisha

Codes:

A         B          C          D

a) 1         2          3          4

b) 4         3          2          1

c) 3         4          1          2

d) 1         3          2          4

Ans:     A

Explanation:

Bandipur         –           Karnataka

Manas              –           Assam

Namdapha       –           Arunachal Pradesh

Simliport          –           Odisha

Q10. Consider the following statements:

Assertion (A): A biome is an ecosystem.

Reason (R): It comprises of both living and non-living elements of a region. Select the correct answer from the code given below.

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

c) (A) is true but (R) is false.

d) (A) is false but (R) is true.

Ans:     A

Explanation:    A biome is an ecosystem because it comprises of both living and non-living elements of a region.

Related Blogs
Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S an explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>