Chapter Wise General Science Mcq’s with Explanations

Today’s Topic: Degradation and Pollution-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies Paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Degradation and Pollution-2

Q1. Consider the following about Green India Mission (GIM):

1) Elimination of poverty is also an aspect of Green India.

2) The targets are to be 5 million hectares of forest and non-forest land under green cover and improved the quality of forest cover another 5 million hectares.

Which of the statements given above is/are correct.

a) Only 1                   b) Only 2                   c) 1 and 2                    d) None of these.

Ans:     C

Explanation:    Green India Mission will be implemented by gram sabhas with the technical and managerial support of the forest personnel. Now money will directly go to the gram sabhas and not through forest departments of state governments. Its mission is also to enhance the annual CO2 sequestration of 50-60 million tonnes by the year 2020.

Q2. Consider the following statements regarding the wildlife-related legislation:

1) The Wildlife Protection Act, 1972, provides for 6 schedules, in which the lost one is for the protection of the plants.

2) India was a signatory of the CBD and in order to realize the objective of CBD, in 2002 the Biodiversity Act, 2002 was enacted.

Which of the statements given above is/are correct:

a) Only 1                   b) 1 and 2                   c) Only 2                     d) None of these.

Ans:     B

Explanation:    India is one of the first few countries to have enacted such legislation, The act is to be implemented through a three-tiered institutional structure, National Biodiversity Authority (NBA), State Biodiversity Boards (SBBs) and Biodiversity Management Committees (BMCs).

Q3. Consider the following places of ancient India:

1) Daojali Hating                     2) Kolthiwa                  3) Burzaham                4) Mahgara

Which of the above are Neolithic sites declared by Archaeological Survey of India:

a) 1, 2, 3 and 4                   b) 1 and 4                   c) 2, 3 and 4                d) None of these.

Ans:    A

Explanation:

The Daojali Hating      –           Tripura

Kolthiwa                      –           Uttar Pradesh

Mahagara                    –           Madhya Pradesh

Burzaham                    –           Jammu, and Kashmir

Q4. UNESCO’s World Heritage sites is a place of special and cultural or physical significance with regard to this, consider the following statements:

1) The listed world heritage sites have become the legal territory of UNESCO.

2) By sites ranked by the country, Iran has the greatest number of world heritage sites with 47 sites.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) 1 and 2                    d) None of these.

Ans:    D

Explanation:    The list is maintained by the international world heritage programme administered by the UNESCO World Heritage Committee. By sites ranking Iran with 47 sites, followed by Spain (44) and China (43). The listed each world heritage sites remain part of the legal heritage of the state, wherein site is located.

Q5. Considering the following statements regarding Kyoto Protocol:

1) The main feature of the protocol is that it established legally nonbinding commitments to reduce emissions of greenhouse gases for Annex-I parties.

2) The targets of Kyoto protocol apply to the four greenhouse gases carbon dioxide (CO2), Methane (CH4), Nitrous oxide (N2O), Sulphur hexafluoride (SF6) and two groups of gases, hydrofluorocarbon (HFCs) and perfluorocarbons (PFCs).

Which of the above statements are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) 1 and 2                    d) None of these.

Ans:    C

Explanation:    Some of the principal concepts of the Kyoto Protocol are Binding Commitments for the Annex-I Parties. The main feature of the protocol is that it established legally binding commitments to reduce emissions of greenhouse gases for Annex-I parties. The commitments were based on the Berlin Mandate, which was a part of UNFCCC negotiations leading up to the protocol.

Q6. Which of the following statements are not an objective of the National Forest Policy:

1) Environmental stability and Ecological Balance.

2) Checking the extension of Sand Dunes.

3) Reduction of Soil Erosion.

4) Conservation of the Natural Heritage.

Select the correct answer using the codes given below.

A) 1 and 2                   b) 2, 3 and 4                   c) 1, 2 and 3                d) 1, 2, 3 and 4

Ans:      D

Explanation:    Maintenance of environmental stability through preservation and where necessary, restoration of the ecological balance that has been adversely disturbed by serious depletion of the forests of the country. Checking the extension of Sand-dunes in the desert areas of Rajasthan and along the coastal tracts. Checking soil erosion and deduction in the catchment areas of rivers, lakes, reservoirs in the interest of soil and water conservation, for mitigating floods and droughts and for the retardation of siltation of reservoirs.

Q7. The Millennium Ecosystem Assessment describes the following major categories of ecosystem service provisioning, supporting, regulating, preserving and cultural. Which one of the following is supporting service:

a) Production of food and water                   b) Maintenance of diversity

c) Control of climate and flood                      d) None of these.

Ans:     D

Explanation:    Millennium Ecosystem Assessment (MEA), a four-year study involving more than 1300 scientists worldwide. This grouped ecosystem service into four broad categories; provisionings, such as the production of food and water regulating, such as the control of climate and disease; supporting, such as nutrient cycle and crop pollution and cultural, such as spiritual and recreational benefits.

Q8. The increasing amount of carbon dioxide in the air is slowly raising the temperature of the atmosphere because it absorbs:

a) The ultraviolet part of the solar radiation

b) The water vapor of the air and retains its heat

c) All the solar radiations

d) The infrared part of the solar radiation

Ans:    A

Explanation:    Carbon dioxide (CO2) absorbs the ultraviolet rays of solar radiation and causes global warming. Gases which are responsible for greenhouse effect are water vapor, CH4, CO2, H2, and CFC.

Q9. Which of the following Biosphere Reserves are included in the UNESCO’s world network of Biosphere Reserves:

1) Gulf of Mannar                   2) Simlipal Biosphere Reserve                         3) Manas                             4) Panna

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) 1 and 2                    d) 3 and 4

Ans:

Explanation:    The biosphere reserves included in the UNESCO’s world network of biosphere reserves are: Nilgiri Biosphere Reserve, Gulf of Mannar, Biosphere Reserve, Sundarban National Park, Nanda Devi Biosphere Reserve, Nokrek Biosphere Reserve etc.

Q10. Consider the following statements regarding the conservation of Tiger by the states:

1) The states have to establish a Tiger conservation foundation, based on the good practices emanating from some tiger reserve.

2) The states have to prepare an annual report for laying before parliament.

3) The tiger states have to tiger conservation plan to ensure the protection of the tiger reserve.

Which of the above statements is correct?

a) Only 1                   b) Only 2                   c) 1, 2 and 3                d) 2 and 3

Ans:     C

Explanation:    The provision for the states regarding the conservation of the tiger’s state-level steering committees will see up in the Tiger states under the Chairmanship of respective Chief Ministers.

Related Blogs
Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>