Chapter Wise General Science Mcq’s with Explanation

Today’s Topic: Degradation and Pollution-1

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies Paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Degradation and Pollution-1

Q1. Consider the following statements regarding ‘Keibul Lamjao National Park’:

1) The national park is characterized by many floating decomposed plant materials locally called phumds.

2) It is an integral part of Loktok lake and also the only floating national park in the world.

Which among the above statements is correct?

a) Only 1                    b) Only 2                    c) 1and 2                     d) None of these.

Ans:     C

Explanation:    The Keibul Lamjao National Park is a national park in the Bishnupur district of the state of Manipur in India. The Brow-antlered deer, which was first discovered in Manipur in 1839 and named Cervuseldi in 1844 in honor of Lt. Percy Eld-a British officer, was reported an extinct species in 1951. The animal species concerned here is the endangered ‘Brow-antlered deer or Sangai.

Q2. Which among the following chronic land disease commonly known as ‘black lung’ disease, leads to reduced life expectancy in coal-miners:

a) Callier’s Asthma                                        b) Cancer

c) Progressive Massive Fibrosis                    d) Pneumoconiosis

Ans:    D

Explanation:    A Chronic occupational lung disease contracted by the prolonged breathing of coal mine dust. Silica and carbon in the coal just cause black lung disease. About one of every 20 miners studied in the US has x-ray evidence of black lung disease, a form of pneumoconiosis. In its early stage, called simple pneumoconiosis, the disease does not prevent the miners, the diseases never become more severe.

Q3. Pneumoconiosis affects the workers who work mainly in:

a) Tanneries                                     b) Glass industry

c) Coal mining industry                    d) a and b

Ans:     C

Explanation:    Particulate matter from processing industries such as mine dust, cotton dust, iron mill dust, flour mill dust etc. cause pneumoconiosis, byssinosis, emphysema, siderosis and other pulmonary diseases.

Q4. Which of the following statements is/are correct:

a) Nilgiri – Himachal Pradesh

b) Nokrek – Sikkim

c) Namdapha – Arunachal Pradesh

d) Sundarban – Gujrat

Ans:     C

Explanation:

Nilgiri             –           Tamil Nadu

Nokrek            –           Meghalaya

Namdapha       –           Arunachal Pradesh

Sundarban       –           West Bengal

Q5. Match List-I (Indian wildlife species with List-II (Scientific names) and select the correct answer using the codes given below.

List-I (Indian wildlife species)                        List-II (Scientific names)

  1. Asiatic wild ass                                   1. Boselaphus tragocomelus
  2. Barasingha                                         2. Cerus duvauclli
  3. Chinkara                                             3. Equas hemionus
  4. Nilgiri                                                  4. Gazella-gazella

Codes:

A         B          C          D

a)  3           2          4          1

b) 1            2          3          4

c) 3            2          1          4

d) 2            3          4          1

Ans:     A

Explanation:

Asiatic wild ass             –           Equashemionus

Barsingha                     –           Cervusduvauclli

Chinkara                      –           Gaxellagaxella

Nilgiri                          –           Boselaphustragocomelus

Q6. Which of the following is/are causes of Thermal Pollution:

1) Use of water as coolant                   2) Stormwater by power plants                       3) Silting effect in the rivers

Select the correct answer using the code given below.

a) 1 and 2                    b) 2 and 3                    c) Only 3                     d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    Thermal pollution is the degradation of water quality by any process that changes ambient water temperature. A common cause of thermal pollution is the use of water as a coolant, stormwater by power plants and industrial manufacturers when water used as a coolant is returned to the natural environment at a higher temperature.

Q7. Consider the following statements:

1) Salt water has the potential to pump pollutants from the ocean into coastal freshwater aquifers, making wells and other water sources contaminated.

2) The major fraction of oil contaminating the marine water is because of oil spilling.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1                   b) Only 2                    c) 1 and 2                    d) None of these.

Ans:     A

Explanation:    Saltwater has the potential to pump pollutants from the ocean into coastal freshwater aquifers, making wells and other water source contaminated. Organic pollutants are much, less soluble in saltwater than in fresh water.

Q8. Consider the following statements regarding artesian aquifer:

1) The great Artesian basin is the largest and deepest artesian basin in the world.

2) It is a confined aquifer containing groundwater under negative pressure.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                    b) Only 2                    c) 1 and 2                    d) None of these.

Ans:     C

Explanation:    Artesian aquifer is a confined aquifer containing groundwater under positive pressure. This causes the water level in a well to rise to a paint, where hydrostatic equilibrium has been reached. This type of well is called an Artesian well. Water may even reach the ground surface if the natural pressure is high enough in which case the well is called a flowing Artesian well.

Q9. Primarily, the factor that distinguishes wetland from other land forms or water bodies is the characteristic vegetation that is adapted to its unique soil condition. In this regard, which statements is/are correct?

1) The water found in wetlands can be saltwater, freshwater or brackish

2) Main wetland types include at least one-meter depths of water.

3) The largest wetlands in the world include the Amazon river basin and the west Siberian Plan.

Select the correct answer using the codes given below.

a) Only 1                    b) Only 2                    c) 1 and 2                    d) Only 3

Ans:     B

Explanation:    A wetland is a land area that is saturated with water. Wetland may be salt water or fresh water. The largest wetland in the world is the Amazon river basin and west Siberian plan. Ramsar convention is an international treaty for the conservation and sustainable utilization of wetland.

Q10. Which of the following is/are a source of methane:

1) Landfills                  2) Coal mining                         3) Rice cultivation

Select the incorrect answer using the code given below.

a) Only 1                    b) Only 2                    c) 1, 2 and 3                d) None of these

Ans:     D

Explanation:    Source of the methane is Landfills, coal mining, rice cultivation and apart from gas fields etc.

Related Blogs
Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>