Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic:Cure and Precautions-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Cure and Precautions-2

Q1. Which of the following types of root modification help obtaining raw material from host plants:

a) Stilt                    b) Haustoria roots                    c) Epythytic roots                    d) None of these

Ans:     B

Explanation:     Few semi parasitic plants like mistletoe obtain raw materials from their host plant to manufacture their food. These raw materials are obtained through special adventitious roots known as sucking roots or haustroia that penetrates into the tissues of the host plant e. g. mistletoe.

 

Q2. Anthrax is a disease caused by which of the following:

a) Fungi                    b) Virus                    c) Algae                        d) Bacteria

Ans:     D

Explanation:     Anthrax is a disease caused by bacteria. It is a highly infectious disease of animals, such as cattle, sheep caused by bacterium. It could also spread to human beings. The disease is characterized by inflammatory skin lesions and high rate of mortality.

 

Q3. Which of the following is not disease caused by fungi:

a) Softret                    b) Wheat rust                    c) Ringworm               d) Late Blight of Potato

Ans:     A

Explanation:     Soft drink is a disease of plants, such as potato, tomato, cabbage, cauliflower, cucumber caused by bacteria. The disease is characterized by large scale of death cells resulting in the formation of soft shining masses             in edible part of these plants. The disease is characterized by circular patches and severe itching.

 

Q4. Match the followings:

A) Plant tolerating saline condition 1) Halophtes

B) Plants adapted to seasonal or perennial drought 2) Xerophtes

C) Plants that derive water and nutrients from air. 3) Epiphytes

D) Deserts plants that complete their cycle in very short period. 4) Ephermeral

Codes:

A         B          C          D

a) 1         2          3          4

b) 2         1          3          4

c) 4         2          3          1

d) 3         2          4          1

Ans:     A

Explanation:

A        –           1

B          –           2

C          –           3

D         –           4

 

Q5. These roots grew in marshy places and are also called breathing roots. They come out vertically outgrowth from the ground and grow into the air to absorb O2 from atmosphere through their numerous pores. Which roots has been referred to in above statement:

a) Haustoria              b) Epiphytic roots            c) Assimilatory roots                d) Pneumatophores

Ans:     D

Explanation:     The branches of the roots that spread under the ground develop vertically outgrowth that come above the ground and grow into the air. These are known as pneumatophres. They are also called breathing roots because they absorbs O2 from the atmosphere through their numerous pores e. g. mangrove root.

 

Q6. Consider the given statement and choose correct code:

1) Epithetic root develop adventitious roots that freely hang in the air to absorb oxygen with help of a spongy tissue called Velamen.

2) There is an organic connection between the epiphytic and trees on which they therive.

a) Only 1 is true            b) Both are untrue            c) Only 2 is true            d) Both are true

Ans:     B

Explanation:     There is no organic connection between epithets root and trees on which they thrive. The tree merely provided mechanical support. Epiphytic root absorbs atmospheric moisture with the help of spongy tissue called velamen.

 

Q7. Match the following List-1 and List-2:

List-1                              List-2

A) Green revolution              1.Milk production

B) White revolution                2.Food grains

C) Blue revolution                  3.Fish production

D) Yellow revolution               4.Edible oil.

Codes:

A         B          C          D

a) 2        1          3          4

b) 1        2          3          4

c) 2        1          4          3

d) 3        4          1          2

Ans:     A

Explanation:

Green revolution          –           Food grains

Yellow revolution         –           Edible oil

Blue revolution            –           Fish production

White revolution          –           Milk production

 

Q8. In the given below which is not a disease caused by bacteria:

a) Plague                    b) Leprosy                    c) Mumps                     d) Tuberculosis

Ans:    C

Explanation:     Plague, Leprosy, Tubercuosis are caused by bacteria but mumps is not caused by bacteria. Mumps is a disease caused by paramyxo virus. With painful enlargement of parotid glands, there is difficulty in opining of the mouth.

 

Q9. In the given below which one of the disease not caused by virus?

a) Chicken pox                    b) Measles                    c) Influenza                  d) Typhoid

Ans:    D

Explanation:     Chicken pox, influenza, measles are caused by virus but typhoid is not caused by virus. Typhoid is caused by red shape bacterium with numerous flagella, which help in active movement. So option (d) is not correct.

 

Q10. Match the following List-1 and List-2:

List-1                           List-2

A) Protoplasm                   1) De Duve

B) Cell theory                     2) Altman

C) Mitcochondria               3) Purkense

D) Lysosome                     4)Schleiden

Codes:

A         B          C          D

a) 3        4          2          1

b) 3        4          1          2

c) 1        2          3          4

d) 1        3          2          4

Ans:     A

Explanation:

Protoplasm       –           Purkense

Cell Theory      –           Schleiden

Mitochondria   –           Altman

Lysosome        –           De Duve

 

Related Blogs
Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>