Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic:Cure and Precautions-1

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Indian and world Geography

Today’s Topic: Cure and Precautions-1

Q1. Consider the following statements:

  1. Ribosomes are involved in protein synthesis.
  2. Mitochondria help in oxidative phosphorylation and generation of ATP.
  3. ER helps in the transport of substance, synthesis of proteins.

Which of the statement given above are correct about bio leading?

a) 1 and 3           b) 2 and 3               c) 1, 2 and 3               d) 1 and 3

Ans:    C

Explanation:     The ER bearing ribosomes on their surface, is actively involved in protein synthesis, secretion and transport of substances. Ribosomes are the site of protein synthesis. Mitochondria are the sites of aerobic respiration. They produce cellular energy in the form of ATP so it is called power house of the cell.

 

Q2. Consider the following statements regarding Human Blood.

1) Blood is a liquid connective tissue.

2) Plasma and blood corpuscles are two main constituents of blood.

3) Blood corpuscles is divided into three parts like RBC, WBC and blood platelets.

4) Life span of RBC is (20-120) days.

Choose the correct answer:

a) 1 and 2               b) 2 and 3                c) All of the above                    d) Only 4

Ans:     C

Explanation:     Blood is a liquid connective tissue. It is a basic solution whose PH value is 7. 4. Two elements are found in human blood (i) Plasma (ii) Blood Corpuscles. Life span of RBC is (20-120) days. Its death occurs in the liver, so liver is called graveyard of RBC.

RBC/Blood corpuscles

Blood Corpuscles  –     WBC

Blood Platelets

 

Q3. Phytohormone is a naturally produced organic substance in:

a) Plants to control growth and physiological functions at the site of its production.

b) Higher plants which controls growth and development in general.

c) Higher plants controlling growth and development at a site quite removed from the site of its production and are effective when present in large quantities.

d) All of the above

Ans:     C

Explanation:     Phytohormones is a naturally produced organic substance in higher plants controlling physiological and growth function at a site quite removed from the site of its production and is effective; when present even in minute quantity. They are organic substances and are capable of influencing physiological activities leading to promotion inhibition and modification of growth.

 

Q4. Consider the following statements regarding Islets of Langerhans:

1) It is a part of liver.

2) It is discovered by Langerhans.

3) Pancreas is the second largest gland in human body.

4) Pancreas is endocrine and exocrine gland. Choose the correct answer.

a) All of the above         b) 2,3 and 4              c) 1 and 2                d) 1 and 4

Ans:     B

Explanation:     Islets of Langerhans is the part of Pancreas. It is discovered by Langerhans. It’s β-cell secret insulin, α-cell secrets glucagon and µ-cell secrets somatostatin hormone. Pancreas is endocrine and exocrine gland. It was discovered by Waiting and West in 1921. It is second largest gland in human body. Diabetes is caused by lack of insulin.

 

Q5. A lake near a village suffered heavy mortality of fishes. Consider the reason for this:

1) The area was sprayed with DDT by an aircraft.

2) Urea and phosphate fertilizers were used in the crops in the vicinity.

3) The lake water turned green and stinky.

4) Phytoplankton in the lake declined due to reduction in photosynthesis.

Choose the correct options:

a) 1 and 2            b) 2 and 3             c) All of the above              d) 1 and 3

Ans:     A

Explanation:     A lake near a village suffered heavy mortality of fishes within a few days, because lots of urea and phosphate fertilizers were used in the vicinity of crops and area was sprayed with DDT by an aircraft.

 

Q6. Match the following List-1 and List-2:

List-1  – List-2:

a) Botulism – Clostridiums

b) Anthrax – Mycobacterium Tuberculosis

c) Foot & mouth disease – Bacillus Anthrax 11111

d) T. B. – Virus

Codes:

A         B          C          D

a) 1         4          3          2

b) 1        2          3          4

c) 1        4          2          3

d) 2        4          1          3

Ans:     A

Explanation:

Botulism                                                        – Chlostridium

Anthrax                                                         – Virus

Foot and mouth disease                              – Bacillus Anthrax

T. B.                                                            –  Tuberculosis

 

Q7. Which of the following is not correct about yeast?

a) Yeast in nature lives on the surface of fruits and other similar condition.

b) Yeast cell reproduced by budding.

c) In baking, yeast is added to uncooked dough, which rise as result of oxygen bubbles given off.

d) None of these.

Ans:    C

Explanation:     In the given option (C) is not correct about yeast. In baking, yeast is added to uncooked dough to made dough ‘rise’ as the result of carbondioxides (CO2) bubble given off before the bread is baked.

 

Q8. Who among the following propounded the germ theory of disease:

a) Typhoid        b) Alexander Fleming          c) Hanse Bathe          d) Louis Pasteur

Ans:     D

Explanation:     The germs theory of disease given by Louis Pasteur. He was the first to demonstrate experimentally that the fermentation is not caused by chemical decay but by the action of certain micro organisms. He discovered and identified several disease causing micro organism and developed vaccines against some of them.

 

Q9. Match the following lists.

Chemical Name                        Vitamin

A) Biotin                                1) Vitamin H

B) Calcefrol                           2) Vitamin D

C) Tocopherol                       3) Vitamin E

D) Phylloquinone                  4) Vitamin K

Codes:

A         B          C          D

a) 1         4          3          2

b) 2         4          3          1

c) 4          3          2          1

d) 1          2          3          4

Ans:      D

Explanation:

Biotin              –           Vitamin H

Calceiform       –           Vitamin D

Tocopherol      –           Vitamin E

Phylloquinone  –           Vitamin K

 

Q10. Yeast is an example of which of the following:

a) Algae        b) Bacteria        c) Fungi          d) All of these

Ans:    C

Explanation:     The common examples of fungi is Mushroom, Yeast etc. moulds is also a common example of fungi so in the given question yeast is an example of fungi. Fungi ishetertrophic in nature not Autotrophic.

 

Related Blogs
Mock Test Series: Subject Wise Mcq’s
http://www.himalaiiasclasses.com/blog/category/mock-test-series/

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY
Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>