Chapter Wise Ecology & Environment MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Sustainable Development-3

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Ecology and Environment) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic: Sustainable Development-3

 

 

Q1. With reference to Basel Convention, consider the following statements:

  1. This convention was adopted with the objective of protecting human health and environment from Persistent Organic Pollutants (POPs).
  2. This convention came into force in 1992.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:     The Best Convention on the Control of Transboundary Movement of Hazardous Wastes and their Disposal is the most comprehensive global environmental agreement on hazardous and other wastes. The convention aims to protect human health and the environment against adverse effects resulting from the generation, management, trans-boundary movement and disposal of hazardous and other wastes. This convention came into force in 1992.

The Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (POPs) was adopted with the objective of protecting human health and the environment from POPs.

Q2. With respect to stockholm Convention, consider the following statements:

  1. This convention aims to control the Transboundary Movement of Hazardous Wastes and their Disposal.
  2. This convention came into force in 2001.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2          c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:     The Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (POPs) was adopted in 2001 with the objective of protecting human health and the environment from POPs and came into force in 2004. Under this convention, the Parties are required to develop National Implementation Plans (NIPs) to demonstrable how their obligations to the convention will be implemented.

Q3. Consider the following statements:

  1. India became a party to CITTES convention in 1976.
  2. India became a party to the Vienna convention for the Protection of Ozone Layer in 1991.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2                      c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:     India became a party to the convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna (CITES) in 1976. It hosted the 3rd conference of Parties at New Delhi in 1981.

India became a Party to the Vienna Convention for the Protection of Ozone Layer on 19th June, 1991 and the Montreal Protocol on substances that deplete the ozone layer on 17th September, 1992.

Q4. With reference to the United Nations convention to combat Desertification (UNCCD), consider the following statements:

  1. It is the first and only internationally legally binding framework set up to address the problem of desertification
  2. 2009 was declared “International year of Deserts and Desertification.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2          c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:     The United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) is a convention to combat desertification and mitigate the effects of drought through national action programmes that incorporate long-term strategies supported by international cooperation and partnership arrangements. UNCCD is the first and only internationally legally binding framework set up to address the problem of desertification. To help publicise the Convention, 2006 (not 2009) was declared “International year of Desert and Desertification”.

Q5. Consider the following statements:

  1. The United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) is one of the Rio Conventions that focusses on desertification, land degradation and drought.
  2. The Ministry of Environment and Forests is the Nodal Ministry in the Government of India for the UNCCD.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2          c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:     The United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) is one of the Rio Convention that focuses on desertification, land degradation and drought (DLDD). ‘Desertification’ as defined in the UNCCD refers to land degradation in the duglands (acid, semi-grid and dry sub humid regions) resulting from various factors and does not can note spread of expansion of deserts.

The Ministry of Environment and Forest is the nodal ministry in the Government of India for the UNCCD and desertification cell is the nodal point within the ministry to coordinate all issues pertaining to the convention.

Q6. What is the correct Chronological Order of Notification of following Biosphere Reserves in India?

  1. Gulf of Mannar            2. Cold Desert        3. Nilgiri           4. Kanchenjunga

a) 1-3-2-4                     b) 3-1-4-2        c) 2-4-1-3                     d) 3-1-2-4

Ans:     B

Explanation:

Biosphere Reserve                    Date of the Notification

Nilgiri                                      01.08.1986

Gulf of Mannar                        18.02.1989

Kanchanjunga                          07.02.2000

Cold Desert                              28.08.2009

Q7. Which of the following Biosphere Reserves of India have been included in the World Network of Biosphere Reserves of UNESCO?

  1. Nanda Devi            2. Agasthyamalai         3. Manas          4. Gulf of Mannar         5. Simplipal

a) Only 1, 2 and 3         b) Only 1, 4 and 5         c) Only 2, 3 and 4         d) Only 2, 3, 4 and 5

Ans:     B

Explanation:     Seven of India’s Biosphere Reserves have been included in the World Network of Biosphere Reeserves of UNESCO. They are Nilgiri (Tamil Nadu, Kerala and Karnataka); Gulf of Mannar (Tamil Nadu), Sunderbans (West Bengal), Nanda Devi (Uttarkhand), Pachmarhi (Madhya Pradesh), Simplipal (Orissa) and Nokrek (Meghalaya).

The nomination in respect of Khanchendzonga (Sikkim), Great Nicobar (Andaman & Nicobar Islands) and Achanakman & Amarkantak (Chhattisgarh & Madhya Pradesh) are under active consideration of the UNESCO for inclusion in the world network.

Q8. Which of the following statements is correct?

a) Wildlife Institute of India was established in 1982.

b) Project Tiger was launched in 1973.

c) Project Elephant was launched in 1991-92.

d) All of the above.

Ans:     D

Explanation:     Wildlife Institute of India (WII) was established in 1982. It is a premier training and research institute in the field of wildlife and protected area management in South Asia.

The Centrally Sponsored Scheme “Project Tiger” was launched in April 1973, with the objective ‘to ensure maintenance of a viable population of Tigers in India for scientific, economic, aesthetic, cultural and ecological values, and to preserve for all time, area of biological importance as national heritage for the beneit education and enjoyment of the people.”

Project Elephant (PE) was launched by the Government of India in 1991-92 as a Centrally Sponsered Scheme. The objective is to protect elephants, their habitat and protect elephants their habitat and coridors, to address issues of man-animal conflict and welfare of domesticated elephants.

Q9. Consider the following statements:

  1. The Biosphere Reserves are recognized within the framework of UNESCO’s Man and Biosphere Programme.
  2. Seven of India’s Biosphere Reserves have been included in the World Network of biosphere reserves of UNESCO.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2          c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:     The Biosphere Reserve are recognized within the framework of UNESCO’s Man and Biosphere Programme. The world’s major ecosystem types and landscapes are represented in this network, which is devoted to conserving biological diversity, promoting research and monitoring as well as seeking to provide models of sustainable development especially including the local communities. India has designated 17 Biosphere Reserves in different bio-geographic regions of the country out of which, seven have been included in the World Network of biosphere reserves of UNESCO.

Q10. Consider the following statements:

  1. The National Green Tribunal (NGT) Act, 2010 has been brought into force on 18th October, 2010.
  2. The NGT procedure laid down under the code of Civil Procedure, 1908.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2             d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:     The National Green Tribunal (NGT) Act, 2010 came into force on 18th October, 2010. It is a specialized body equipped with the necessary expertise to handle environmental disputes involving multi-disciplinary issues. The Tribunal shall not be bound by the procedure laid down under the code of Civil Procedure, 1908, but shall be guided by principles of natural justice.

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>