Chapter Wise Ecology & Environment MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Population, Biotic Community and Succession-3

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Ecology and Environment) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact-based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepared for the Exam.

EveryDay Program List

Monday-General issues on Environmental Ecology, Bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday- Indian and World Geography

Today’s Topic: Population, Biotic Community and Succession-3

Q1. Which of the following effects does parasite produce on a host?

  1. Alter the population growth.                       2. Increase the life cycle.
  2. Weaken the host.                                       4. Reduce the reproduction.

a) Only 1, 2 and 3                        b) Only 1, 3 and 4                       c) Only 2 and 4                        d) 1, 2 3 and 4

Ans:     B

Explanation:    In the interaction called parasitism, the species smaller in size (the parasite) lives I or on the layer species (host) from which it obtains food.Parasites may alter the population growth of hosts, shorten the life cycle, weaken the host, and drastically reduce the reproduction to the extent of causing sterility.

Q2. Consider the following statements:

  1. The parasites which remain inside the host are called ectoparasites.
  2. Parasites drastically reduce the reproduction to the extent of causing sterility.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    The parasites which remain outside (not inside) the host the called ectoparasites, or external parasites. They generally attach to the skin and hair of the hosts. Some of them use suckers, clamps, adhesive surface, cutting, biting, sucking mouthparts, or root-like outgrowth for consuming host-tissues.

Parasites may alter the population growth of hosts, shorten the life cycle, weaken the host, and drastically reduce the reproduction to the extent of causing sterility.

Q3. Which of the following are ectoparasites?

1.Ticks                       2. Mites                       3. Lice

a) Only 1 and 2                       b) Only 1 and 3                        c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    The parasites which remain outside the host are called ectoparasites. Ticks, mites, and lice are examples of ectoparasites. They generally attach to the skin and hair of the hosts. Some of them are suckers, clamps, adhesive, surface cutting, biting, sucking mouthparts, or root-like outgrowth for consuming host tissues.

Q4. Consider the following statements:

  1. Parasites are smaller in size and have higher reproductive potential compared to the predators.
  2. The newly acquired parasites are less damaging than the older ones.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Parasites, like the predators, limit the population of the host species, but they are generally host-specific and do not have choice or alternatives like predators. They are smaller in size and have higher biotic/reproductive potential compared to the predators. The newly acquired parasites are often more damaging (not less damaging) than the older ones since the latter are familiar and the species getting affected have adjusted.

Q5. Consider the following statements:

  1. Parasites have poor means of dispersal and require specialized structures to reach or involve the host.
  2. Parasites are host-specific and do not have choice or alternatives like predators.

Which of the statements given above is /are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Parasites, like the predators, limit the population of the host species, but they are generally host-specific, and do not have choice or alternative like predators.Parasites have poor means of dispersal and require specialized structures to reach or invade the host.Predators, on the other hand, are quite mobile and capable of capturing the prey.

Q6. Consider the following statements:

  1. When similar habitat conditions are repeated at another location, some biotic community gets established there.
  2. Each biotic community possesses ecological characteristics which differentiate it from other communities.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Biotic community organization results from interdependence and interactions amongst populations of different species in a habitat, a large number of biotic communities are found in nature. When similar habitat conditions are repeated at another location, the same biotic community gets established there. Each biotic community possesses ecological characteristics which differentiate it from other communities.

Q7. Consider the following statements:

  1. The kinds of plants and other organisms present in a community indicate its species composition.
  2. The species composition is the same from one community to another.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                        b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    The kinds of plants and other organisms present in a community indicate its species composition.The species composition differs (not same) from one community to another. Even in the same community, there may be seasonal variations in plant species.

Q8. Consider the following statements:

  1. Tropical rainforest and coral reef show low species diversity.
  2. A desert has high species diversity.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Some communities, such as tropical rainforest and coral reef community, show high species diversity with many different kinds of species living at each trophic level. In other communities, like a desert, there may be relatively few species in the entire community. Species diversity includes the total number of species present in the community and the relative abundance of these species.

Q9. Consider the following statements:

  1. Species diversity includes the total number of species present in a community and the relative abundance of these species.
  2. Diversity is recognized as an important functional attribute of the biotic community.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Tropical rainforest and coral reef community show high species diversity with many different kinds of species living at each trophic level. A desert has relatively few species in the entire community. Species diversity includes the total number of species present in the community and the relative abundance of these species. Diversity is recognized as an important functional attribute of the biotic community.

Q10. Consider the following statements:

  1. The species having a much greater influence on community characteristics, relative to their low abundance are called keystone species.
  2. Removal of keystone species does not affect the functioning of the community.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans.     A

Explanation:    The species having a much greater influence on community characteristics, relative to their low abundance or biomass are called keystone species. These species play a vital role in controlling the relative abundance of other

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation. With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>