Himalai
Prelims Test No 4 with answers
Maurya and Post Maurya

1. Consider these statements in the context of Mauryan Empire:
1. The Mauryan empire was pyramidal in structure.
2. There was a huge gap between the highest and the lowest officials.
Select the code for correct statements.
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 and 2
Ans: c) Both 1 and 2

2. Examine the statement in the context of Mauryan Empire:
1. Barbara and Nagarjuni caves carry Mauryan art
2. Wari Bateshwarr has yielded Mauryan pillars.
3. Vaishali has yielded the evidence of a magnificent Mauryan palace.
4. Pataliputra has not yielded the remains of a stupa.
Select the code for correct statements:
a) 1 only b) 2 only c) 1 and 4 d) 2 and 3
Ans: c) 1 and 4

3. In the context of monumental architecture, stone sculpture and terracottas in the
Mauryan phase, consider the following statements.
1. The tradition of erecting pillars started with Ashoka.
2. There are four animals on the Sarnath pillar, horse, lion bull and elephant.
3. Yaksha and Yakshi represent court art.
4. Rajgriha has a hall belonging to Chandragupta Maurya’s time.
Select the code for correct statements.
a) 1 only b) 2 only c) 1 and 4 d) 2 and 3
Ans: b) 2 only

4. Which of the following statements regarding Ashoka’s Dhamma is not correct?
a) Rock edict XIII is of paramount importance in the understanding of Ashokan policy of Dhamma.
b) The fifth Rock edict introduces the institutions of Dhamma maha mattas.
c) Ashoka’s Dhamma could not survive him.
d) The policy of Dhamma was an attempt at founding a new religion.
Ans: d) The policy of Dhamma was an attempt at founding a new religion.

5. Which one of the following scripts of ancient India was written from ruth to left,
was prevalent from 300 BC to AD 300 and most of Ashoka’s edicts in the western
most area were executed in it?
a) Brahmi b) Kharosthi c) Sharada d) Nandnagri
Ans: b) Kharoshti

6. Which of the following were the distinctive features of the Mauryan rule in India?
1. Widespread education
2. Provincial administration
3. The largest empire of its time
4. Use of gold, silver and copper coins
Select the code for correct statements.
a) Only 1 b) 1 and 4 only c) Only 3 d) 2,3 and 4
Ans: d) 2,3 and 4

7. Consider the following statements in relation to the Mauryan Empire:
1. According to Megasthnes’ ‘ Omdoca’ Mauryan society was divided into seven
Classes.
2. Megasthenes was the ambassador of Seleucus Nikator.
3. Megasthenes visited India during the reign of Chandragupta Maurya.
4. At the same time Kautilya wrote ‘Arthashastra’, a book on Economics.
Select the code for correct statements:
a) 1 Only b) 2 only c) 1,2 and 3 d) 1,2,3 and 4
Ans: c) 1,2 and 3

8. Consider the following statements with regards to the Mauryan Empire:
1. The effects of Kalinga war on King Ashoka are found in rock edicts.
2. The Mauryan ruler, Ashoka, begin to issue edicts from the twelfth year of his reign.
3.The Ashoka pillar at Allahabad provides information about the reign of Samudragupta
4. A major Rock Edict of Ashoka has been found at Girnar.
Select the code for correct statements.
a) 1 Only b) 2 only c) 2 and 3 only d) 1,2,3 and 4
Ans: d) 1,2,3 and 4

9. In the context of Mauryan Empire, consider the following statements:
1. Seleucus I was defeated by Ashoka.
2. The immediate successors of Mauryas in Magadha were the Sungas.
3. The famous Chinese pilgrim Fa- Hien visited India during the reign of
Chandragupta- I
4. The most important kingdom in deccan and central India after the Mauryas was that of the Satavahanas.
Select the code for correct statements.
a) 1 and 3 Only b) 2 and 4 only c) 2 and 3 only d) 1,2 and 4
Ans: b) 2 and 4 only

10. Who of the following had first deciphered the edicts of Emperor Ashoka?
a) George Buhler b) James Prinsep c) Max Muller d) William Jones
Ans: b) James Prinsep

11. Which one of the following ancient Indian records is the earliest royal order to
preserve food- grains to be utilized during the crisis in the country?
a) Sohagaura Copper- plate
b) Rummindei pillar- edict of Ashoka
c) Prayaga- Prashasti
d) Mehrauli Pillar inscription of Chandra
Ans: a) Sohagaura Copper- plate

12. Which one of the following statements regarding Ashokan stone pillars is
incorrect?
a) These are highly polished
b) These are monolithic
c) The shaft of pillars is tapering in shape
d) These are parts of architectural structure
Ans: d) These are parts of architectural structure

13. Which one of the following edicts mentions the personal name of Ashoka?
a) Kalsi b) Rummindei c) Special Kaling Edict d) Maski
Ans: d) Maski

14. The name by which Ashoka is generally referred to his inscriptions is
a) Chakravarti b) Dharmadeva c) Dharmakirti d) Priyadarshi
Ans: d) Priyadarshi

15. Consider the following statements:
1. The Last Mauryan ruler, Brihadratha was assassinated by his commander-in-chief, Pushyamitra Sunga.
2. The last Shunga king. Devabhuti was assassinated by his Brahmana minister Vasudeva Kanva who usurped the throne.
3. The last ruler to the Kanva dynasty was deposed by the Andhras.
Which of these statements is/are correct?
a) 1 and 2 b) Only 2 c) Only 3 d) 1,2 and 3
Ans: d) 1,2 and 3
16. Some of the dynasties and the capital cities from where they ruled are mentioned
Below:
1. The Satvahanas from Paithan
2. The Pushyabhuti from Thaneshwar
3. The Mukharis from Kanauj
4. The Rashtrakutas from mankhed
Select the code for correct statements:
a) Only 1 b) 1 and 3 c) 2 and 4 d) 1,2,3 and 4
Ans: d) 1,2,3 and 4