Chapter Wise Indian History Mcq’s With Explanation

The Mauryan


These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

Today’s Topic: The Mauryan

Q1. Which of the statements given above is/are correct?

  1. Chandragupta Maurya is called Sandrocottus by the Greek scholars.
  2. Seleucus was compelled to yield parts of Afghanistan to Chandragupta Maurya.

a) Only 1                   b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Greek Scholars mention Chandragupta Maurya, as Sandrocottus in their writing. Androcottus was other name by which he was mentioned. In 305 B.C. Chandragupta Maurya defeated Seleucus Nikator, who surrendered a vast territory including Aria (Heart) Arachosia (Kandhar) Gedrosia (Baluchistan) and Paroponisade (Kabul) in return for 500 elephants. According to treaty between Chandragupta and Seleucus, the Hindukush became boundary between their states. Hence, the correct answer is option C.

Q2. Consider the following statements:

  1. Ashoka added only Kalinga to the Mauryan empire.
  2. Bindusara was the son of Chandragupta Maurya.
  3. Dinoysius was the ambassador in the court of bindusara.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                     b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    Ashoka is said to have added only Kalinga to the Mauryan empire, Chandragupta Maurya was succeeded by his son Bindusara. Bindusara continued the policy of friendly relation with Hellenic World. Pliny mentions that Ptolemy Philadelphia of Egypt sent Dionysius as his ambassador t his court. Hence, the correct answer is option D.

Q3. Consider the following statements:

  1. Ashoka was appointed as Viceory of Ujjain by Bindusara.
  2. Chanakya served as a minister of Bindusara.
  3. Chandragupta Maurya was succeeded by Bindusara.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                         b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    Chandragupta Maurya was succesed by his son Bindusara. We know little about this king. The Jain scholar Hemachandra and Tibetan historian Taranath say that Chanakya outlived Chandragupta and continued as a minister of Bindusara. From Divyavadana we come to know that Bindusara appointed his eldestson Sumana as his Viceroy at Taxila and Ashoka at Ujjain. Hence, the correct answer is option D.

Q4. Consider the following statements:

  1. Ashoka served as a viceroys of Ujjain and Taxila.
  2. Bindusara is the first king in Indian history who has left his records engraved on stones.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    As a prince Ashoka served a viceroy, first at Ujjain and then at Taxila. He succeeded to the throne of Mauryan empire after the death of his father Bindusara in 273 B.C Ashoka (not Bindusara) is the first king in the Indian history who has left his records engraved on stones. The history of Ashoka and his reign can be reconstructed with the help of these inscriptions and some other literary sources. Hence, the correct answer is option A.

Q5. With reference to Ashoka, consider the following statements:

A. He is generally referred to in his inscription by the name of Priyadasi.

B. The inscriptions of Ashoka written in Afghanistan are in Prakrit language and Kharosthi script.

Which of the statements given above is/are correct?

Ans:     A

Explanation:    Devanampriya (beloved of the gods) and Priyadasi are the name generally used for Ashoka in his inscriptions. The inscriptions of Ashoka were written in four different scripts. In Afghanistan are they were written in Greek and Aramaic language and scripts, and in Pakistan area, in Prakrit language and Kharosthi script. Hence, the correct answer is option A.

Q6. The Ashokan inscriptions are found in which of the following countries?

  1. India           2. Nepal           3. Pakistan       4. Afghanistan

a) Only 1, 2 and 3             b) Only 1, 3 and 4               c) Only 1 and 4           d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    The inscription on rocks are called Rock Edicts and those on Pillars are called Pillar Edicts. The inscription of Ashoka are found in India, Nepal Pakistan and Afghanistan Altogether, they appear at 47 places. These inscriptions were written in four different scripts. Hence, the correct answer is option D.

Q7. With reference to Kalinga war, consider the following statements:

  1. It is mentioned in Rock Edict X.
  2. It changed his attitude towards his life.
  3. It was the last battle fought by Ashoka.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                b) Only 1 and 3                 c) Only 2 and 3                d) 1, 2 and 3

Ans:     C

Explanation:    The Kalinga war fought by Ashoka in 261 B.C. The Rock Edict XII (not X) describes vividly the horrors and miseries of this war and its impact an Ashoka. He felt great remorse for the atrocities the war brought in its wake. Ashoka tus abandoned the policy of aggression and tried to conquer the hearts of the people. This turned out to the last battle fought by Ashoka. Hence, the correct answer is option C.

Q8. With reference to Megasthenese, consider the following statements:

  1. He wrote a book called ‘Indica’.
  2. He had deep understanding of Indian society and social systems.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                 c) Both 1 and 2                 d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanatin:      Megasthenese was an ambassador of Seleucus Nikator, who visited the court of Chandragupta Maurya. He wrote an interesting book ‘Indicia’ in which he gave a vivid account of Chandragupta Maurya’s reign. It is very clear that Megasthenese had little understanding of Indian society and social system. For example, he mentions that Indian society comprised seven castes (Jatis). Hence, the correct answer is option A.

Q9. Consider the following statements:

  1. Ashoka became a Jain after Kalinga war.
  2. Ashoka conducted Dharmayatras.
  3. Ashoka sent missions to Egypt and western Asia.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                  b) Only 1 and 3                  c) Only 2 and 3                   d) 1, 2 and 3

Ans:     C

Explanation:    After the Kalinga war Ashoka adapted Buddhism (not Jainism), one of whose cardinal doctrines was non-violence and non-injury to living beings. Ashoka took for the propagation of Buddhism. He conducted Dharmayatras and instructed his officials to do the same. Ashoka sent missions to western Asia, Egypt and Eastern Europe. Hence, the correct answer is option C.

Q10. Which of the statements given above is /are correct?

  1. Ashoka sent his son Mahendra and daughter Sanghamitra to propogate Buddhism in Srilanka.
  2. Ashoka appointed Dharmamahamatras to propogate Dhamma among the people.

a) Only 1                b) Only 2                c) Both 1 and 2                d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    After the Kalinga war, the greatest ideal and object before Ashoka was to the propagation of Dhamma. He appointed special class of officials called Dharmamahamatras whose sole responsibility was to propagate Dhamma among the people. Ashoka sent missions to foreign continues also to propage Dhamma. His son Mehendra and daughter Sanghamitra was sent by him to srilanka to propagate Buddhism. Hence, the correct option is C.

Q11. Ashoka sent message of Buddhism to which of the following foreign kings?

  1. Antiochius theos
  2. Ptolemy Philadelphus
  3. Antigonus Gonates
  4. Magas
  5. Alexander

a) Only 1 and 2                 b) Only 1, 2 and 3               c) Only 3, 4 and 5               d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans:     D

Explanation:    The foreign kings, whose kingdoms received the message of Buddhism by Ashoka (mentioned in his inscriptions) were Antiochus Theos of Syria and western Asia, Ptolemy Philadelphus of Egypt, Antigonus Gonates of Macedonia, Magas of Cyrene and Alexander of Egypt. Hence, the correct option is D.

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>