Chapter Wise Economy MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Social Plans

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (ECONOMY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so thataspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

Today’s Topic: Social Plans

 

Q1. Assertion (A): Though India’s national Income has gone up several fold since 1947, there has been no marked improvement in the per capita income level.

Reason (R): Sizeable proportion of the population of India is still living below the poverty line.

a) A is true but R is False

b) A is false but R is true

c) A and R both are true but R is the not correct explanation of A

d) Both A and R true but R is the correct Explanation of A.

Ans:     C

Explanation:    Option (C) is correct because there has not been improvement in per capita incomes even there has been increasing trends in national income, because of persistence rise in the country’s population. (Per capita income is referred to nation population)

Q2. Match the following

List I                                                      List II:

a. Development Programme                    1. India Development Report

b. National Council                                   2. World Development bank

c. Indira Gandhi institute for                     3. Human Development Report Development Research

d. World bank Development                     4. UN Indian Human Reports

Ans:     answer given in the explanation

Explanation:

Development Programme         Human Development Report Development Research

National Council                        UN Indian Human Reports

Indira Gandhi institute for          India Development Report

World Bank Development          World Development bank

Q3. Assertion (A): Information technology is fast becoming in India a very important field of activity.

Reason (R): Software is one of the major export of the country and india has very strong base in hardware.

a) A is true but R is False

b) Both A and R ar false

c) A and R both is true but R is the correct explanation of A

d) Both A and R true but R is the not correct Explanation of A.

Ans:     A

Explanation:    Assertion (A) is true but R is False

India does not have a strong base in hardware section. Information technology is an increasing field due to high English Speaking Population and a service aptitude.

Q4. Indian Farmers are unhappy over the introduction of terminator seed technology” because the seeds produced by this technology are expected to:

a) Show poor Germination

b) Give rise to plants incapable of forming viable seeds

c) Give rise to sexually sterile Plants

d) None of the above

Ans:     B

Explanation:    The Indian farmers are unhappy over the introduction of Terminators seed technology because the seeds give rise to plants incapable of forming viable seeds.

Q5. The Employments assurance schemes envisage financial assistance to rural areas for guaranteeing employment to at least:

a) One person in rural landless house hold below the poverty live.

b) 50 percent of the men and women seeking jobs in the rural areas.

c) One man and one woman in rural family living below the poverty line.

d) None of these.

Ans:     C

Explanation:    Employments Assurance Scheme was started from 2 Oct 1993 in most backward 1778 blocks of country after 1997-98 it has been included in all the developments blocks in country. This scheme guaranteed the employment for scheme guaranteed the employment for two people of the family

Q6. Economic liberation in India started with:

a) Significant reduction in tax rates

b) The Convertibility of Indian rupees

c) Substantial changes in industrials licensing policy

d) None of these

Ans:     C

Explanation:    The economic liberalization in India started with the industrial de-licensed-ing, foreign investment, public sector related policy and policy related to the foreign technology and RTP act. So the option C is correct

Q7. Consider the following financial institutions of India:

  1. National bank and agriculture and rural development (NABARD)
  2. Industrial finance corporation of India (IFCI) .
  3. Industrial development bank of India
  4. Industrial credit and Investment Corporation of India (ICICI)

The correct chronological sequence of the establishment of these institutions is:

a) 1,2,3,4               b) 2,4,3,1                 c) 1,4,3,2                     d) 1,3,4,2

Ans:     B

Explanation:

IFCI                 –           1 July 1940

ICICI               –           5 Jan, 1955

IDBI                –           1 July, 1964

NABARD        –           19july, 1982

Q8. Consider the following schemes launched by the union government:

  1. Sarvapriya
  2. Jawahar gram samridhi yojana-1st April 1989
  3. Anyodaya yojana
  4. Gram sadak yojana

Which of these were announced in the year 2000?

a) 1 and 3              b) 1 and 2                    c) 3 and 4                    d) 1,2,3 and 4

Ans:     C

Explanation:

Sarvapriya -1 Jan 2001

Jawahar gram samridhi yojana -1st April 1989

Anyodaya yojana 25 Dec, 2000

Gram sadak yojana 25 Dec, 2000

Q9. Which of the following are among non-plan expenditures of the government of India?

  1. Interest payment
  2. Defense expenditure
  3. Subsidies
  4. All expenditures linked with the previous plan periods.

a) 1 and 2           b) 1 and 3           c) 2 and 3          d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    Non-plan expenditures include subsidies, defense and interest payments, Expenditure which is incurred by the government on the non-development issues called non-plan expenditures.

Q10. Consider the following statements:

The Indian rupee is fully convertible:

  1. In respect of capital accounts of balance of payments.
  2. Into gold
  3. In respect of current account of balance of payment.

Which of these statements is/are correct?

a) Only 1          b) Only 3        c) 1, 2 and 3                d) 2 and 3

Ans:     B

Explanation:    The Indian rupee is fully convertible in respect of current account of balance of payments as per Tarapor Committee the recommendation to make fully convertible of rupee.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>