Chapter Wise INDIAN And The WORLD GEOGRAPHY Mcq’s With Explanation

Today’s Topic: The Earth Our Planet


These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

Today’s Topic: The Earth Our Planet

1. Consider the following statements:
1. The sun is about 150 million km away from the earth.
2. The light of the sun takes about eight seconds to reach the earth.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans.a)

Explanation: [The light of the sun takes about eight minutes to reach the earth. Hence, the correct answer is option (a)VI]

2. Consider the following statements:
1. Only about 10 percent of the world’s supply of fresh water is stored in the ice caps and ice sheets of Antarctica.
2. Queen Maud Range divides Antarctica almost into two equal parts.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans.b)

Explanation: [About 70 percent of the world’s supply of fresh water is stored in the ice caps and ice sheets of Antarctica. Hence, the correct answer is option (b)]

3. Consider the following statements:
1. The earth was formed at the same time as the sun and the other planets of the solar system.
2. Radiometric dating of the rocks from the moon show that it was born along with the earth.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans: c)

Explanation: [The entire solar system, consisting of the sun, eight planets, and their satellites form a very small part of the galaxy that consists of many stars. The earth, sun and the other planets of the solar system were formed at the same time. Radiometric dating of the rocks from the moon shows that it was born along with the earth. It is not younger. Hence, the correct answer is option (c)]

4. Consider the following statements:
1. The heterogeneous accretion hypothesis maintains that the earth accreted from an intimate mixture of silicate particles and metal particles.
2. According to the homogeneous accretion hypothesis, the composition of the material from which the earth accreted changed with time giving rise to layered structure of the earth.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans: d)
Explanation: [The homogeneous accretion hypothesis maintains that the earth accreted from on intimate mixture of silicate particles and metal particles. According to hypothesis, accretion of the earth occurred over a sufficiently long period (107-108 years) so that its gravitational potential energy was efficiently radiated away and it formed in an initially ‘cool’ an dunmelted contition According to heterrogeneous accretio hypothesis, the composition of the material from which the earth accreted changed with time giving rise to layered structure of the earth. Hence the correct answer is option d)]

5. Consider the following statements:
1. Average height of the continents is only about 700 metres above sea level.
Which of the statements(s) given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans: (c)
Explanation: [All the oceans fo the world are connected with one another. Therefore, the level of sea water remains the same everywhere. This level of sea water is called sea level. The height of the land or depth of the ocean floor is measured from the sea level, while the highest perk (Mt. Everest) is 8,848 m above sea level, the greater depth (Mariana Trench) is about 11,022m below sea level. However, the average height of the continents is about 700m above sea level, whereas the average depth of the oceans is about 4,000 m below sea level. Hence the correct answer is option c)]

6. Consider the following statements:
1. The equator is the largest circle on the earth.
2. Earth roteates from east to west.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans: (a)
Explanation: [Equator is an imaginary line which divides the earth into two equal parts. It is the largest possible circle which can be drawn around th earth. The sun appears to move in the sky from east to west. Actually. It is not the sun but the earth which moves. All the planets, except Venus and Uranus, rates west to east. Hence, the correc answer is option (a)]

7. Consider the following statements:
1. All the places on a given Meridian of longitude have the same local time.
2. The earth has been ivided into twenty time zones of one hour each.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans: (a)
Explanation: [The sun rays fall exactly at same time on each Meridian. There fore, all the places on a given Meridian of longitude have the same local time. The local time of places which are on different Meridians are bound to differ. This will create problems for the people. Therefore, for convenience of time. The earth has been divided into twenty four time zones of ona hour each. Hence, the correct answer is option a]

8. Consider the following statements:
1. In the upper thermosphere there is concentration of ions that comprise van allen radiation belt.
2. Most of the atmospheric processes responsible for the weather and climate conditions take place in troposphere.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans: (c)
Explanation: [Van allen radiation belt is formed in the upper thermosphre due to concentration of ions. The lowest layer of the atmosphere is known as troposphere and is the most important layer because almost all of the wether phenomina occur in this layer. Hence, the correct answer is option c)]

9. Consider the following statements:
1. All the planets of the solar system revole around the sun counter clockwise in elliptical paths.
2. Except Venus and Nepture, all other planets rotate in the same direction in which they revolve.
Which of the statement(s) given above is/are corret?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans: (a)
Explanation: [There are eight plantets in our solar system. All of them revolve around the sun counter clockwise in elliptical paths. Except Venus and Uranus all planets rotate in same direction in which they revolve. As the distance of the planet from the sun increases, the time taken by it to complete one revolution also increases. Hence the correct answer is option a)]

10. Which of the following statement are correct?
1. Jupiter is the second largest of all plantets after Saturn.
2. Asteroids are found between Mars and Jupiter
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans: (b)
Explanation: [There are eight planets in solar system. Mercury is closet to the sun. Jupiter is the largest of all planets. Except mercury and Venus, all the planets have atellites. Between the orbits of Mars and Jupiter, there is aswarm of small bodies which revolve around the sun. They are called asteroids. They are believed to be the pieces of planet which probably exploded after its birth. Hence, the correct answer is option b)]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>