CHAPTER WISE INDIAN AND THE WORLD GEOGRAPHY MCQ’S WITH EXPLANATIONS

TODAY’S TOPIC: THE EARTH OUR PLANET


These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

TODAY’S TOPIC: THE EARTH OUR PLANET

 

1.Which of the following statements are correct?

a) Atlantic Ocean is the largest ocean.

b) Pacific Ocean is the deepest ocean.

c) Mariana trench (11.022m below sea level) lies in Pacific Ocean.

d) Atlantic Ocean is the busiest ocean from the point of view of commerce.

Ans:     a)

Explanation: [Pacific Ocean is the largest ocean not the Atlantic Ocean. Its area is larger than the combined area of all the countries. Hence, the correct answer is option a)]

 

2.If it is 3.00pm at Greenwich Mean Time then what is the time at 600 E longitude?

a) 11.00 am b) 11.00 p.m c) 7.00am                    d) 7.00 p.m

Ans:     (d)

Explanation:    Explanation:    [ 10] = 4 minutes

= 4 hours

Since it is East of Greenwich Mean Time, 600 E will be, 3;00 pm + 4 hrs = 7:00pm d) ]

 

3.Which one of the following statement is correct?

a) The parallels of latitude are of equal length.

b) The equator and the Prime Meridian are the two largest circles which can be drawn on the earth.

c) Indian Standard Time and the local time are the same.

d) We count 1800 Meridian of longitude as both ease and west.

Ans.(d)

Explanation: [The parallels of latitude are of different lengths. The equator is the largest possible circle which can be drawn around the earth, whereas Prime Meridian is only semi-circle of value 00 longitude. Indian Standard Time is the common time for whole India, whereas local time is calculated when sun is over head at that particular place. Hence, the correct answer is option (d)]

 

4.Match the following

  1. Tropic of cancer               1. 660 30’S
  2. Tropic of Capricon            2. 660 30’N
  3. Arctic circle                       3. 230 30’N
  4. Antarctic circle                  4. 230 30S

Code A          B          C          D

a)       3          4          2          1

b)       3         4          1           2

c)      4          3          1           2

d)     4           3          2           1

Ans:     a)

Explanation:  [Tropic of Cancer – 23030’N Tropic of Capricon – 23030’S

Arctic Circle – 66030’N

Antarctic Circle – 66030’S

Hence, the correct answer is option a) ]

 

5.Which of the following statements are correct?

  1. There is no air or water on the moon.
  2. The day and night temperature of moon are same.
  3. Moon surface has no soil.
  4. a) Only 1 and 2           b) Only 1 and 3                   c) Only 2nd 3                d) 1, 2 and 3

Ans:     b)

Explanation:  [Moon is very hot during the day and very cold during the night. Hence, the correct answer is option b)]

 

6.With reference to moon, consider the following statements:

  1. The diameter of the moon is one-tenth of that of the earth.
  2. It is about 385,000 km away from earth.
  3. The light reflected by the moon reaches earth in just one and a quarter seconds.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) Only 1 and 2 b) Only 1 and 3 c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3.

Ans:     c)

Explanation: [The diameter of moon is about one fourth of that of the earth. Hence, the correct answer is option (c)]

 

7.Which of the following planets do not have any satellite?

  1. Mercury 2. Venus 3. Mars                                    4. Neptune
  2. a) Only 1 and 2 b) Only 2 and 3 c) Only 3 and 4                        d) Only 1 and 4

Ans:     a)

Explanation: [Expert Mercury and Venus, all the other planets have one or more satellites. Hence, the correct answer is option c) ]

 

8.Which of the following is the correct sequence of planets in order of their distances from the sun?

  1. Jupiter 2. Uranus 3. Saturn          4. Neptune
  2. a) 3, 1, 2, 4 b) 3, 1, 4, 2 c) 1, 3, 4, 2      d) 1, 3, 2, 4

Ans.d)

Explanation:  [The correct sequence of planets in order of their distances from the sun is Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune and Pluto. Hence the correct answer is option (d)]

 

9.Consider the following statements:

  1. The sun is about 150 million km away from the earth.
  2. The light of the sun takes about eight seconds to reach the earth.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

  1. a) Only 1 b) Only2 c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 or 2

Ans.a)

Explanation:  [The light of the sun takes about eight minutes to reach the earth. Hence, the correct answer is option (a)]]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>