CHAPTER WISE ECOLOGY ENVIRONMENT
MCQ’S WITH EXPLANATIONS

Protection of wildlife


These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Ecology and Environment) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

1.What are the advantages of CNG?

1.Gives long service life to engine

2. Reduces exhaust emission pollution

3. It is lead free

a) Only 1 and 2                b) Only 1 and 3                     c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    The advantages of CNG (Compressed Natural Gas) are

(i) Very easy on the engine, giving longer service life and lower maintenance costs.

(ii) Reduces the demand for petroleum supply.

(iii) Reduces exhaust emission pollution

(iv) Improves fuel consumption are engine efficiency

(v) It is lead free.

 

2.Consider the following statements:

1.CNG consists of methane in gaseous form.

2.CNG disperses easily into the atmosphere.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                b) Only 2                     c) Both 1 & 2               d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    CNG is an anonym for compressed natural gas. It is a mixture of hydrocarbons consisting of approximately 80 to 90 percent Methane in Gaseous form. CNG is a safe fuel. Being lighter then air, it disperses easily into the atmosphere. CNG is 130 octane, which is considerably higher than 93 octane of petrol.

 

3.Which of the following steps can be taken in conservation of wildlife?

1.Develop general awareness and concern for protection of wildlife.

2.Restrict the export and import of wildlife products.

3.Protect them from pollution.

a) Only 1 and 2                b) Only 1 and 3                     c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    At national and State levels the following steps could be taken to conserve wildlife:

Develop general awareness and concern for protecting of wildlife, and do away with the practice of hunting and capturing wildlife.

Restrict the export and import of wildlife products.

Protect them from pollution and other damages.

Mark the areas of natural habitat of wildlife and protect their habitat by conserving forests.

 

4. Consider the following statements;

  1. PETA is the World’s largest organization engaged in preventing currently the animals.
  2. It was established in 1985

Which of the statements given above is /are correct?

a) Only 1            b) Only 2             c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans.     A

Explanation:    People for the Ethical treatment of Animals (PETA) is the world’s largest organization engaged in preventing cruelty to animals. It was established in 1980 and has done commendable work in protecting the life on animals and saving them from cruelty. This organization is against the use of animals for food, clothes, experiments or even for entertainment.

 

5. Which of the following are the objectives of Prevention of Cruelty to Animals Act (PCA) 1960 passed by the Government of India?

1.To prevent infliction of unnecessary pain.

2.To promote the welfare and protection of animals.

3.To establish the Animal Welfare Board.

a) Only 1 and 2                b) Only 1 and 3                 c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    In order to prevent cruelty to animals, the Government of India passed the Prevention of Cruelty to Animals Act (PCA), 1960. The main objectives of the Act are:

(i) To prevent infliction of unnecessary pain or suffering on animals.

(ii) To promote the welfare and protection of animals.

(iii) To take all reasonable measures to ensure the well-being of animals, preventing pain on suffering.

(iv) To establish the Animals’ Welfare Board with a Chairman, Secretary and other members.

 

6. Which of the following is/are the functions of Animal Welfare Board established under the Prevention of Cruelty to Animals Act (PCA) 1960?

1.To prevent unnecessary pain of suffering to animals when they are kept in confinement.

2.To encourage the formation of sanctuaries for the old animals and birds.

a) Only 1             b) Only 2             c) Both 1 and 2                   d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Animal Welfare Board Prevention of Cruelty to Animals Act (PCA) 1960. The function of this boards are:

(i) To prevent unnecessary pain of suffering to animals when they are being transported from one place to another or when they are used or when they are kept in captivity or confinement.

(ii) To construct sheds, water-trough and to provide veterinary assistance to animals.

(iii) To encourage the formation of sanctuaries where animals and birds may find a shelter when they have become old or when they need protection.

 

7. Animals are treated cruelly if a person

1.Kills an animal in sport.           2. Abandons an animal’ when it is injured or ill.

3. Confines an animal in an ill-fitted cage.

a) Only 1 and 2                    b) 1, 2 and 3                   c) Only 2 and 3                        d) None

Ans:     B

Explanation:    According to the prevention of Cruelty to Animals Act (PCA) 1960, animals are treated cruelly if a person:

(i) Inflicts physical harm to them by beating, kicking, overriding, overloading etc.

(ii) Abandons an animal when it is injured or ill.

(iii) Mutilates or kills an animal cruelly.

(iv) Kills an animal in sport.

(v) Confines an animal in an ill-fitted cage which restricts its reasonable movement.

 

8. Consider the following statements:

1.CITES is an international agreement to which countries adhere voluntarily.

2.CITES is not legally binding on the parties.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) Only 1                   b) Only 2             c) Both 1 and 2                   d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation: CITES (Convention on International Trade in Endangered Species in Wild Fauna and Flora) is an international agreement between governments. Its aim is to ensure that international trade in specimens of wild animals and plants does not threaten their survival. Countries adhere voluntarily to CITES. States that have agreed. States that have agreed to be bound by the Convention are called Parties. CITES Although is legally binding on the Parties, it does not take the place of national laws.

 

9. With reference to the species listed in the CITES Appendixes, match the following:

List-I

  1. Appendix I
  2. Appendix II
  3. Appendix III

List II

  1. Includes any special species for the purpose of preventing or restricting exploitation
  2. Includes species threatened with extinction which may be affected by trade.
  3. Includes all species which although not necessarily now threatened with extinction may become so, unless trade in specimens of such species is subject to strict regulation.

Code:   A         B          C

a)          3        2          1

b)          2         3          1

c)          2        1          3

d)          1        2          3

Ans:     B

Explanation:    Roughly 5000 species of animals and 28,000 species of plants are protected by CITES against over-exploitation through international trade. They are listed in these Appendixes.

(i) Appendix I includes species threatened with extinction may be affected by trade.

(ii) Appendix II includes all species which although not necessarily now threatened with extinction may become so, unless trade in specimens of such species is subject to strict regulation.

(iii) Appendix III includes any special species in the purpose of preventing or restricting exploitation.

 

10.Which of the following are provisions of wildlife Protection Act, 1972?

1. Protection of wildlife from threats of Pouching and illegal trade in wildlife products.

2. Special care and captive breeding programmes for highly endangered species of wildlife.

3. Development of selected Excites conservation areas.

a) Only 1 and 2          b) Only 1 and 3                 c) Only 2 and 3                      d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    The major provisions of Wildlife Protection Act. 1972 are-

(i) Strengthening managements and protection of infrastructure of National Parks and Sanctuaries.

(ii) Protection of wildlife from threats of pouching and illegal trade in wildlife products.

(iii) Special care and captive breeding programmes for highly endangered species (e.g. Gharial, Estuarine crocodile) of wildlife.

(iv) Development of selected Ensites conservation areas like zoological and botanical gardens.

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>