CHAPTER WISE GENERAL SCIENCE MCQ’S WITH EXPLANATIONS

Biology


These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

Today’s Topic: Physiology and Diseases

 

Q1.Metastaris is the process by which:

a) Cancer cells are successfully inhibited to divide any further.

b) The chromosomes in cells nuclei are attached to the spindle before moving to the anaphase poles.

c) Cells divide rapidly under the influence of drugs.

d) Cancer cells spread through the blood or lymphatic system to other sites or organs.

Ans:     D

Explanation:    Cancer cells spread through the blood or lymphatic system to other sites or organs by the process called metastaris. Cancer causing agents are chemical, virus and continuous physical irritation.

 

Q2. Math List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

List-I (Achievement in genetics)                                                          List II (Scientist)

A) Discovery of transduction and conjugation in bacteria.                   Lederberg

B) Establishing the sex-linked inheritance.                                          Morgan

C) Isolation of DNA polymerase from E. Coli.                                      Korenberg

D) Establishing the complete genetic code.                                         Hargovind Khurana

Codes: A         B          C          D

a)          1         2          3          4

b)           2        3          4          1

c)           3        4          1          2

d)           4         1          2          3

Ans:     A

Explanation:    Discovery of transduction and conjugation in bacteria – Lederberg. Establishing the sex-linked inheritance –Morgan. Isolation of DNA polymerase from E. Coli – Korenberg. Establishing the complete genetic code-Khurana.

 

Q3. A small pouch containing silica gel is often found in bottles of medicine in tablet or powder form because silica gel;

a) Absorbs moisture

b) Kills virus

c) Kills germs and spores

d) Absorbs all who present inside the bottle

Ans:     A

Explanation:    Silica gel, found in medicinal bottle absorbs moisture and saves the medicines. It has greater application in medicine packaging. It is not to kill virus, germs and spores and does not absorb all gases that are present inside the bottle.

 

Q4. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below.

List – I (Secreted Hormones)                           List-II (Endocrine Glands)

A) Growth hormones                                            1) Adrenal

B) Progesterone                                                    2) Pituitary Gland

C) Cortisone                                                          3) Pancreas

D) Insulin.                                                              4) Gonads

Codes: A         B          C          D

a)         1          2          3          4

b)         2          4          1          3

c)         3          2          4          1

d)        4           3          1          2

Ans:     B

Explanation:

Growth Hormone        –           Pituitary Gland

Progesterone              –           Gonads

Cortisone                    –           Adrenal

Insulin                         –           Pancreas

 

Q5. Match List – I with List –II and select the correct answer using the codes given below.

List – I                                                 List – II

(Types of Disease)                   (Related Disease)

A) Fungal Infection                       1) Diabetes

B) Hormonal Disorder                   2) Ringworm

C) Deficiency Disease                   3) Hemophilia

D) Genetic Disease                       4) Rickets

Codes:             A         B          C          D

a)                     1          2          3          4

b)                     2          1          4          3

c)                     3          4          1          2

d)                    4           3          2          1

Ans:     B

Explanation:

Fungal Infection           –           Ringworm

Hormonal Disorder      –           Diabetes

Deficiency Disease      –           Rickets

Genetic Disease           –           Hempphilia

 

Q6. Consider the following statements:

Assertion (A) : DNA finger printing has not enough powerful tool to establish paternity and identify of criminals in rape and other assault cases.

Reason (R) : Trace evidences such a hairs, saliva and dried semen are adequate for DNA analysis.

  1. a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
  2. b) Both A and R are true but r is not a correct explanation of A.
  3. c) A is true but R is false.
  4. d) A is false but R is true.

Ans:     D

Explanation:    Assertion is false but Reason is true. DNA finger printing has become a powerful tool due to its ability in tracing evidences of crime and to establish the paternity. These evidences can be collected from hairs, semen and saliva.

 

Q7. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below.

Assertion (A) : In human being, the females not play a major role in determining the sex of the offspring.

Reason (R) : Woman have two X chromosome.

Codes:

a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.

c) A is true, R is false.

d) A is false, R is true.

Ans:     A

Explanation:    Both Assertion and Reason are true and R is the correct explanation. In human being, male play the major role in determining the sex of the offspring because male has XY chromosome while the female has XX chromosome. XY combination of chromosome products male child while XX combination produces female child.

 

Q8. With in biological communities, some species are important in determining the ability of a large number of other species to persists in the community. Such species are called.

a) Threatened

b) Keyrtone Species

c) Allopatric Species

d) Sympatric Species

Ans:     B

Explanation:    Within biological communities, some species may be important in determining the ability of large number of other species to persist in the community. These crucial species are known as key stone species. Allopatric species are species having exclusive areas of geographic distribution. Sympatric speices are species having overlapping area of geographic distribution.

 

Q9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below.

List-I                                        List-II

(Drug/Chemicals)                    (Their Uses)

A) Phrethrin                            1) Mosquito control

B) Nitroglycerine                     2) Dilation of pupil

C) Atropine                              3) Heart Trouble

D) Ether                                   4) Local Anaesthesia

Codes: A         B          C          D

a)         1          2          3          4

b)         1          3          2          4

c)         2           3          1          4

d)         4           2          3          1

Ans:     B

Explanation:    Pyrethrin                     –           Mosquito control

Nitroglycerine              –           Heart Trouble

Atropine                      –           Dilation of pupil

Ether                            –           Local Anaesthesia

 

Q10.Consider the following and match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below

List- I                           List-II

A) Pheromones         1) Females

B) Insulin                   2) Anger, fear, danger

C) Aderaline             3) Glucose

D) Estrogen              4) Attracting partners through sense of smell

Codes: A         B          C          D

a)         1          2          3          4

b)         2          3          4          1

c)         4          3          2          1

d)         3          2          1          4

Ans:     C

Explanation:

Pheromones    –           Attracting partners through sense of smell

Insullin             –           Glucose

Adrenaline       –           Anger, fear, danger

Estrogen          –           Females

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>